Påsken närmar sig med stormsteg. En av årets trevligaste traditionella högtider. Att sitta på en våris i sol och värme och pimpla röding och öring är ett mycket trevligt påsknöje. Nyfångad smörstekt ädelfisk är otroligt gott. Och med tanke på priset på fisk idag så får man passa på att fylla på frysförrådet också.
Rödingfisket är speciellt. Vild norrländsk röding är riktiga finsmakare. Personligen föredrar jag små mormyskor och ganska tunn lina för att få bra känsel och kontakt. Håller man inte spöt i handen så rensar rödingen kroken på maggot utan att fastna. Håller man i spöt känner man knappt när rödingen börjar gnaga på maggoten. Tittar man på linan ner i hålet kan man se att den styr iväg lite grann åt något håll. Lyfter man då spöt kan det bli tvärstumt och man har en kilos röding på kroken!
Bjällror är också mycket användbart vid rödingfiske. Har man flera spön ute på med bjällror på spötoppen så ökar det chansen att kroka rödingen innan kroken är rensad.
Så gillar ni att pimpelfiske och äta nyfångad färsk smörstekt ädelfisk då ska ni bo i Norrland.